Ne feledjétek minden nap 15.00 az irgalmasság órája, minden csütörtökön virrasztani 20-24 között.

2023. július 25., kedd

július 25.

Július 25. Jakab napja
Szent Jakab az apostolok közül elsőként szenvedett vértanúhalált. Ő a búcsújárók, utasemberek, hajósok védőszentje. A néphagyomány szerint Jakab napra kellett learatni a zabot, mert ami kint marad az elvész. A Jakab napi időből jósoltak a várható téli időjárásra. Tápén a Jakab-napi északi szélből hideg telet jósoltak.


Július 25. – Jakab napja

Jakab zivatart hozó kedvére utal Doroszló megfigyelése: „Jakab, ha marokba találja a zabot, akkor szétszórja.” „A zab aratását Jakab-napig be kell fejezni, mert ami gabona Jakab-napig kint marad, az kint is veszik.”

A régi juhászok Jakab éjszakáján a csillagok állásából következtettek a jövő évi időjárásra. Jakab napja időre mutató nap is. A tiszta éjszaka bőség a kertben. A délelőtti időjárást a karácsonyi, a délutáni a karácsony utáni időjárást mutatja meg. Ha sok gomolyfelhő gomolyog az égen, akkor sok és nagy hóra kell számítani a télen. Ha igen fényes a nap, nagy hideg lesz, ha esik az eső, meleg lesz, ha süt a nap és esik, jó idő lesz. Figyelni kell a hangyák és a güzük munkáját is, mert ha nagy halmot hordanak, hideg esztendőt várj.

Termésjósló is Jakab napja. Ha derűs, bő gyümölcstermés lesz. A szőlőtermelők szerint e napon abbahagyja a szőlő a növekedést, édesedni kezd. Ha esős, kevés dió, mogyoró terem.

Ez a nap asszonyi dologtiltó nap. Nem szabad sem mosni, sem kenyeret sütni. Régen ezen a napon kezdték meg a búza nyomtatását.

Érdemes megjegyezni, hogy Horgoson az Orion csillagképet Szent Jakab pálcájának nevezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése